donderdag 2 februari 2017

Layka haar 2e nestje is geboren!

Een dag voor de uitgerekende datum begint de nesteldrang bij Layka op gang te komen. Dit hebben we nog niet eerder zo meegemaakt. Behalve dat ze wat onrustig wordt begint ze ook zachtjes te miauwen zoals poezen doen naar hun kittens. Layka doet dit naar Lowie en Nieske. En het moet niet gekker worden, want Lowie wordt door haar uit de kattenbak gehaald, althans daar doet ze een poging toe.
Nieske wordt door dit bemoeder een beetje bang voor Layka, maar Lowie vind dit uiteindelijk wel goed en gaat haar helpen met wassen. Samen op de sofa, zo lief.

Layka met Lowie, 1 dag voor de bevalling


Igor is hierdoor ook wat van slag en denkt dat ze krols is.

Een dag later. De hormonen zijn bij Layka gelukkig weer tot rust gekomen en ook de nacht is rustig verlopen. Nieske is ook weer de "oude" en speelt met haar favoriete speeltjes. Dit wordt weer een dag van in spanning afwachten wat komen gaat.

Het wachten duurt lang, maar wordt beloond.
Op de dag dat ze is uitgeteld, 31-01-17 om 17.30 wordt het eerste kitten geboren. Niet in de kraammand die wij voor haar hadden klaargezet maar  in eerste instantie in een holletje in de ton. Tot het moment daar was en ze bedacht dat dat toch niet zo'n handige plek was. Ik had al een stapel handdoeken voor de krabton gelegd, en met een harde schreeuw kwam daar vlot het eerste kitten ter wereld. Een zwartzilver kater. Even later om 17.50 uur volgde nummer 2, een zwartzilver kater.
Nu kon Layka even bijkomen, maar niet voor lang want om 18.40 uur kondigde nummer 3 zich aan, een zwartzilver kater.
Haar buikje voelde nog dik aan beide kanten dus zou dit wel niet de laatst zijn dachten wij, en net zo was het. Om 20.00 melde zich een zwartzilver poesje??? Het is soms zo moeilijk te zien. De vorige keer zijn we hier de fout mee ingegaan dus dit gaan we op een later moment maar eens beter bekijken. En ook de kleuren zijn we nog niet zeker van. Twee zijn echt mooi zwart, maar de ander twee lijken wel wat bruin in zich te hebben. Ook maar even afwachten hoe of dit zich verder zal gaan ontwikkelen.
Layka ligt ondertussen moe maar ontspannen met haar kroost in onze kraammand bij te komen van deze enorme inspanning. Wat nutri-drops om weer bij te komen en een blikje recovery gaat er bijna helemaal in. Ze blijft wat nabloeden, maar de laatste placenta moet er ook nog uitkomen. Als we dit gaan controleren zien we tot onze grote verbazing dat er nog een kitten onderweg is. Om 20.40 uur wordt er nog een kitten geboren, een sorrelzilver poesje.
Moeders voelt volgens ons nog wat dik, maar de laatste placenta hebben we nog niet gezien. Verder is ze lekker rustig en ontspannen.
De kittens lijken wel wat onenigheid te hebben. Er zij twee die de zelfde speen hebben uitgezocht. We blijven er nog maar even bij totdat elk kitten gedronken heeft. Dan zetten we de kraammand in de kittenkooi zodat ze niet gestoord worden door de andere poezen.


Het gaat goed tot de volgende ochtend.
Layka haar familie is al even op "kraamvisite" geweest, en dat vond ze prima. Forrest ''  één van onze oosterse kortharen is ook even een kijkje gaan nemen. Maar dit stelde Layka totaal niet op prijs. Het liep zo uit de hand dat Forrest met harde ''hand" de kooi werd uit gemept en hierdoor compleet van slag raakte. Layka werd zo wantrouwend dat ze op elke geluid dat ze hoorde haar kittens alleen liet en op zoek ging waar het "gevaar" vandaan kwam.
Dit geeft zo'n onrust bij iedereen dat we besloten hebben om Layke en haar kittens naar boven te verhuizen naar een rustiger plekje.

Hier is ze het in eerste instantie niet mee eens. Ze is niet gewend om alleen te zijn dus hebben we Hielke maar bij haar gedaan. Lijkt goed te gaan totdat ze met de kittens aan de sjouw gaat.
Ze neemt steeds één kitten mee in een holletje en daar wordt dat ene kitten goed verzorgt, de andere vier blijven dan alleen achter. Dus het ene kitten maar weer terug leggen bij het nestje. Moeders volgt dan weer en gaat er  lekker ontspannen bij liggen. Dit gaat de hele middag zo door. Als we later even bij haar weg zijn geweest en weer terug komen zien we dat ze weer in het holletje ligt maar nu met 4 kittens. Goed, dan nummer vijf er ook maar bij gelegd, als moeder in haar hoofdje heeft dat ze het zo wil dan moet je er niet tegen in gaan.

Dit was dus de tweede verhuizing van deze  dag. En ook de tweede nacht zijn Layka en haar kittens goed doorgekomen.

1 opmerking:

  1. Erg leerzaam je verslag van het wachten op de bevalling, de bevalling zelf en de eerste levensdag. Never a dull moment :-)Zeker voor beginnende fokkers.

    BeantwoordenVerwijderen